Inzicht krijgen

Het is belangrijk dat je zicht hebt op het geld wat binnenkomt (inkomsten) en wat er uit gaat (uitgaven) en welke schulden je hebt.

Je kunt het budgetplaatje hierbij gebruiken. Handig om ook een tijdje je inkomsten en uitgaven bij te houden, zodat je weet waar je je geld aan uitgeeft.

Zolang er nog geen huurovereenkomst is en zolang bedragen nog niet bekend zijn, kun je rekenen met een aantal aannames. Op basis daarvan bereken je bijv. ook de huurtoeslag. Een voorbeeld vind je hier. Waar je wel bekende bedragen hebt (zoals bijvoorbeeld voor verzekeringen en abonnementen en dergelijke) vul je de werkelijke bedragen in. Zodra alle bedragen bekend zijn, wordt je plaatje steeds completer.

Bespaartips!

  • Kijk hoe je geld kunt besparen op je mobiele telefoon. Een tweedehands telefoon is het voordeligst en dan overstappen op sim-only?

  • Stop met de loterijen. De kans dat je er rijker van wordt is minimaal. De kans dat je er veel geld aan kwijt raakt is veel groter.

  • Ga 3 rekeningen gebruiken, zodat je je leefgeld, vaste lasten en spaarrekening van elkaar gescheiden hebt. Voor het doen van boodschappen en dergelijke gebruik je de pinpas van je leefgeld rekening. Zie het overzicht met uitleg over gebruik 3 rekeningen.

  • Zorg dat je niet rood kunt staan. Dat kun je instellen. Als het niet kan, gebeurt het ook niet en betaal je ook geen hoge rente.

  • Gebruik geen creditcard. En zorg anders dat je je creditcard aan het einde van elke maand aflost. Betaal niet af in termijnen, want dan betaal je hoge rente.

  • Vermijd het ontstaan van schulden. Het kan (tijdelijk) voorkomen als het écht niet anders kan, maar niet omdat je een nieuwe televisie/mobiel wilt. Betaal ze ook zo snel mogelijk weer terug.

  • Doe minder vaak boodschappen. Dat zorgt ervoor dat je ook niet snel in de verleiding komt om meer te kopen dan je echt nodig hebt, zoals tussendoortjes en andere lekkere snacks.

  • Als je iets nodig hebt, houd dan de aanbiedingen in de gaten. Dat geldt voor je boodschappen, maar ook voor bijvoorbeeld kleding of duurdere dingen zoals wasmiddelen.

  • Douche zo kort mogelijk en zet desnoods een timer. Beter voor je rekening en ook nog eens voor het milieu.

  • Kijk jaarlijks of je gunstig kunt overstappen naar een andere energieleverancier voor lagere kosten. Dat hangt ook af van de looptijd van je contract. Het is aan te raden om goed te vergelijken tussen aanbieders, er kunnen namelijk flinke verschillen zitten in de kosten die je betaalt. Dit kan je bijvoorbeeld doen op een vergelijkingswebsite zoals www.gaslicht.com, maar ook rechtstreeks op websites van aanbieders. Belangrijk is dat je niet direct aan een langdurend contract vastzit.

  • Ga na of je nog kunt besparen op energie. Kijk naar de tips die er zijn over energieverbruik.