Tips voor ventileren

Door de woning goed te ventileren worden veel problemen voorkomen. De gevolgen van slechte ventilatie zijn ernstig. Tocht, vocht, schimmel, lawaai en gezondheidsklachten zijn veelvoorkomende gevolgen van slechte ventilatie. Ventilatie zorgt voor afvoer van vervuilde lucht en zorgt ervoor dat schone lucht het huis binnenkomt.

Tips!

  • Als er langere tijd één of meer personen in de woning aanwezig zijn, zet dan de ramen op een kier. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts.

  • Lucht de woonkamer vóór het slapen en de slaapkamer ná het slapen.
    Het raam 15 à 30 minuten openzetten. Tijdens het luchten de verwarming laag of uitzetten.

  • Zorg dat tijdens het douchen en koken en nog minstens een half uur daarna lucht kan toestromen, anders werkt het afzuigkanaal niet. Dit kan bijvoorbeeld door een raampje op een kier te zetten. Als een badkamer geen raam heeft, moet er een forse kier onder de deur zijn. Die kier dus niet afsluiten!

    Worden de badkamer en keuken mechanisch afgezogen, zet dan tijdens het gebruik de ventilatie op volle kracht! Bent je niet in de keuken of badkamer? Zet dan de ventilatie op halve stand.

  • Is er een cv aanwezig? Zet de thermostaat overdag dan op 19 graden à 20 graden en ’s nachts niet lager dan 15 graden.

  • Is er een mechanische ventilatie aanwezig? Laat deze dan permanent draaien, met een raampje op een kier of met het raamrooster open.

  • Staan er meubels tegen de buitenmuren? Zet ze circa 5 cm. vrij van de muur.