De burentest
Wat voor buur ben jij? In deze test krijg je allerlei situaties en hoe reageer je daarop? Houd je rekening met je buren en weet je wat je moet doen als je je ergert aan de buren? Selecteer het antwoord dat het meest bij jou past.
Deze test heeft 14 vragen en je hebt er ongeveer 10 minuten voor nodig om er doorheen te gaan.
Hoe hoog scoor je? Ben je een prettige buurtbewoner om naast te wonen?
- Nee.
- Ja, zo snel mogelijk. Ik ben benieuwd wie er naast me wonen.
- Nee, ik wacht wel op een toevallige ontmoeting.
Het is een gemiste kans als je je niet even voor gaat stellen. Over het algemeen wordt het op prijs gesteld als je bij je verhuizing direct even kennismaakt met je buren. Meestal zijn buren dan ook wat gemakkelijker met alle verhuisgeluiden die je maakt (gaatjes boren, etc.).
Heel goed dat je direct langsgaat om je voor te stellen. Over het algemeen wordt dit op prijs gesteld.
Dat kan ook, maar denk na of je je toch niet beter direct even gaat voorstellen. Over het algemeen wordt het op prijs gesteld als je bij je verhuizing direct even kennismaakt met je buren. Meestal zijn buren dan ook wat gemakkelijker met alle verhuisgeluiden die je maakt (gaatjes boren, etc.).
- Nee, ik verzin een smoesje en zorg dat ik weg ben als de activiteit begint.
- Natuurlijk, prettig om de buren te ontmoeten. Misschien kan ik nog helpen om het een succes te laten worden.
- Ik heb er geen zin in, maar ik ga toch, want het is goed voor het contact met de buurt.
Een activiteit kan best spannend zijn. Misschien is het een idee om samen met een buurtbewoner te gaan die je kent of om alleen even kort langs te gaan. Op dit soort momenten leer je elkaar gemakkelijk kennen. Daarbij is er meestal niet heel vaak een burendag. Dus probeer het gewoon een keer.
Heel goed dat je mee zou doen aan deze activiteit en daarbij ook wilt helpen. Fijn als je hierdoor wat leuke contacten krijgt in de buurt.
In veel gebouwen en straten wordt door bewoners jaarlijks een activiteit georganiseerd waar buren elkaar kunnen ontmoeten. Dit is een goede gelegenheid om elkaar te leren kennen en met elkaar te spreken over het wonen in het gebouw en de straat. Als zo’n activiteit er nog niet is, kun je ook een keer zelf een burendag activiteit organiseren. Op www.burendag.nl staan allemaal suggesties hoe je dat kunt aanpakken.
Goed dat je toch gaat. In veel gebouwen en straten wordt door bewoners jaarlijks een activiteit georganiseerd waar buren elkaar kunnen ontmoeten. Dit is een goede gelegenheid om elkaar te leren kennen en met elkaar te spreken over het wonen in het gebouw en de straat. Soms helpt het om je wat gemakkelijker te voelen als je een taak op je neemt. Zoals bijvoorbeeld helpen bij het klaarzetten of opruimen van dingen.
- zeg ik gedag.
- maak ik een praatje.
- zeg ik niks.
- zeg ik gedag, afhankelijk van welke buurtbewoner het is.
Goed om elkaar te herkennen en ook te groeten. Wie weet dat het groeten ook een keer tot een praatje kan leiden.
Spontane ontmoetingen kunnen soms tot een leuk gesprekje leiden. Goed aanvoelen natuurlijk of de buurtbewoner ook zin heeft in een praatje.
Door vriendelijk gedag te zeggen, word je toegankelijker. Als er dan iets is, spreek je elkaar makkelijker aan. Met een open contact is het ook makkelijker om bespreekbaar te maken als jij je stoort aan iets van de buren.
Het is vriendelijk om mensen in je buurt altijd gedag te zeggen, ook al zijn het niet direct jouw types.
- De muziek zet ik niet al te hard, zodat mijn buren er geen last van hebben. Als ik harder wil luisteren, zet ik een koptelefoon op.
- Het geluid zet ik op een dusdanig volume dat ik er lekker bij kan dansen. Ik denk hierbij niet veel aan de buren. Als ze vragen of het zachter kan, dan zet ik hem zachter.
- Ik doe wat ik wil in mijn eigen huis en zet de muziek lekker hard, zodat ik ook niet hoor wanneer mijn buren bij mij aanbellen.
Heel goed dat je rekening houdt met je buren. Het is goed om te weten hoe geluidwerend je woning is en op welk niveau je muziek duidelijk hoorbaar is bij de buren.
Je kunt hiervoor ook een keer een luistertest doen, zodat je weet vanaf welk moment de buren last kunnen hebben van jouw muziek. Als je dat weet, kun je ook afspraken maken over de manier waarop overlast kan worden voorkomen. Ga zo door!
Luisteren naar harde muziek kun je beter niet thuis doen op een manier dat iedereen er van mee kan genieten. Over het algemeen zijn de buren hier niet zo enthousiast over.
Het is goed om te weten hoe geluidwerend je woning is en op welk niveau je muziek duidelijk hoorbaar is bij de buren. Je kunt hiervoor ook een keer een luistertest doen, zodat je weet vanaf welk moment de buren last kunnen hebben van jouw muziek. Als je dat weet, kun je ook afspraken maken over de manier waarop overlast kan worden voorkomen.
Het klinkt alsof je geen rekening wilt houden met je buren. Geluidsoverlast kan je veel gedoe met je buren opleveren en dat geeft dan weer stress. Is dat het je waard?
Houd er rekening mee dat de politie altijd wel een manier vindt om je duidelijk te maken dat je muziek te hard staat en je dan een flinke boete kunt krijgen. Dus wees verstandig en houd rekening met je buren.
Het is een goed plan om een koptelefoon te kopen als je lekker hard muziek wilt luisteren zonder overlast te geven. Je kunt ook een keer luistertest doen, zodat je weet wanneer je buren last krijgen van jouw muziek. Als je dat weet dan kun je ook afspraken maken om de overlast te voorkomen. Weten dat je geen gedoe krijgt, maakt het luisteren wel zo leuk.
- Ik vertel rustig en duidelijk waar ik last van heb met de insteek dat ik het contact goed wil houden. Misschien weten ze niet hoe gehorig de woningen zijn of is er iets speciaals aan de hand.
- Ik dreig met de politie als er niet snel wat verandert.
- Ik zet zelf de muziek dusdanig hard dat ik er geen last meer van heb of ik ga zorgen dat zij ook last van mij hebben.
Heel goed dat je rustig blijft. Het beste is om het bespreekbaar te maken en uit te leggen wat het met jou doet in jouw woonbeleving. Blijf vriendelijk en ook duidelijk dat je prettig wilt wonen zonder overlast. Luister als ze reageren op jouw verzoek, zodat je weet hoe zij erin staan.
Het is beter om eerst zelf rustig het gesprek aan te gaan. Een derde partij (politie) erbij halen wordt niet gewaardeerd als je je buren niet eerst zelf hebt gemeld dat je last van ze hebt.
Het beste is om rustig bespreekbaar te maken en uit te leggen wat het met jou doet in jouw woonbeleving. Blijf vriendelijk en ook duidelijk dat je prettig wilt wonen zonder overlast. Luister als ze reageren op jouw verzoek, zodat je weet hoe zij erin staan.
Het is de vraag of dit het probleem oplost of juist nog erger maakt. Het beste is om het bespreekbaar te maken en uit te leggen wat het met jou doet in jouw woonbeleving. Blijf vriendelijk en ook duidelijk dat je prettig wilt wonen zonder overlast. Luister als ze reageren op jouw verzoek, zodat je weet hoe zij erin staan.
- Ik bonk met een hard voorwerp tegen de muur of het plafond om hem te laten stoppen.
- Ik bel aan bij mijn buurman en vraag vriendelijk of het kan stoppen.
- Ik houd mijn ergernis voor mij. Prima dat hij een keer speelt.
Het is de vraag of de buurman jouw signaal oppikt. Om half 12 trompet spelen in de avond hoort niet. Je kunt het beste direct even bellen of appen. Wijs hem op het late tijdstip, zeg dat je in bed ligt en vraag hem om op een ander moment zijn muziekoefeningen te doen.
Om half 12 trompet spelen in de avond hoort niet. Je kunt inderdaad het beste even langsgaan of bellen of appen. Wijs hem op het late tijdstip, zeg dat je in bed ligt en vraag hem om op een ander moment zijn muziekoefeningen te doen.
Dat kan een reactie zijn.
Maar als je je toch gaat ergeren dan kun je beter even langsgaan, bellen of appen. Wijs je buurman op het late tijdstip, zeg dat je in bed ligt en vraag hem om op een ander moment zijn muziekoefeningen te doen.
Als je je ergert en dit niet aan je buurman laat weten kan dit later tot problemen leiden.
- Ik koop een vuurkorf die ik aansteek als de wind hun kant op staat.
- Ik maak een praatje met ze en geef aan dat ik er geregeld last van heb.
- Ik spreek met de andere buren en gezamenlijk gaan we het gesprek aan.
Waarschijnlijk snappen de buren niet dat je hiermee een bedoeling hebt.
Ga het gesprek aan en vertel dat je niet meer lekker in de tuin kunt zitten als elke keer de barbecue aanstaat. Je kunt vragen of ze dit iets minder vaak kunnen doen of hiermee rekening kunnen houden.
Dat is de beste manier om het aan te pakken. Het is mogelijk dat de buren niet weten dat je hier last van hebt. Dus ga het gesprek aan en vertel dat je niet meer lekker in de tuin kunt zitten als elke keer de barbecue aanstaat. Je kunt vragen of ze dit iets minder vaak kunnen doen of hiermee rekening kunnen houden.
Het is mogelijk dat de buren niet weten dat je hier last van hebt. Dus ga het gesprek aan en vertel dat je niet meer lekker in de tuin kunt zitten als elke keer de barbecue aanstaat. Je kunt vragen of ze dit iets minder vaak kunnen doen of hiermee rekening kunnen houden.
Eventueel kun je samen met een andere buurtbewoner gaan, maar meestal komt dat minder vriendelijk over. Het kan de indruk geven dat anderen over je praten, zonder dat jij erbij betrokken bent en dat is niet prettig.
- Nee.
- Ja, ook al is de prijs minder gunstig.
- Nee, dat is voor mij niet het belangrijkste in mijn afweging. Ik probeer ermee rekening te houden door overdag en niet 's nachts te wassen.
Een wasmachine die draait en centrifugeert kan zeker in de nacht overlast veroorzaken. Als je geen geluidsarme wasmachine hebt, gebruik hem dan vooral overdag.
Het is prettig voor je buren als je een wasmachine hebt die niet zo’n herrie maakt. Een wasmachine die draait en centrifugeert kan zeker in de nacht overlast veroorzaken. Als je geen geluidsarme wasmachine zou hebben, gebruik hem dan vooral overdag.
Dat is ook een goede insteek! Een wasmachine die draait en centrifugeert kan namelijk zeker in de nacht overlast veroorzaken. Als je geen geluidsarme wasmachine hebt, gebruik hem dan inderdaad vooral overdag.
- hard, maar ik loop binnen niet op (hak)schoenen en ik heb een goede ondervloer.
- hard of nog gewoon de betonvloer. Daar hoor je toch niets van en ik bepaal zelf wat er in mijn huis gebeurt.
- zacht.
Geluiden worden niet gedempt bij harde vloeren. Dit betekent dat de buren sneller geluidsoverlast hebben.
Je kunt dit voorkomen door een laminaatvloer bijvoorbeeld zwevend te (laten) leggen met een goede isolerende ondervloer. Raamgordijnen en voldoende zachte stoffen in de woonkamer dempen ook geluid. Hou er rekening mee dat je met een harde vloerbedekking sneller overlast veroorzaakt, zeker bij bovenwoningen.
Met zo’n instelling houd je niet echt rekening met je buren.
Geluiden worden niet gedempt bij harde vloeren. Dit betekent dat de buren sneller geluidsoverlast hebben.
Je kunt dit voorkomen door een laminaatvloer bijvoorbeeld zwevend te (laten) leggen met een goede isolerende ondervloer. Raamgordijnen en voldoende zachte stoffen in de woonkamer dempen ook geluid. Hou er rekening mee dat je met een harde vloerbedekking sneller overlast veroorzaakt, zeker bij bovenwoningen.
Bij zachte vloerbedekking hebben je buren minder snel last van jouw leefgeluiden. Gordijnen en het gebruik van zachte stoffen helpen geluiden te dempen.
- Ik wacht tot de sneeuw gesmolten is.
- Ik kijk wat de buren doen en help dan een handje mee.
- Ik pak een sneeuwruimer of schop en zorg dat een flink deel van de stoep/entree sneeuwvrij is.
Op die manier kan niemand goed door de entree of over de stoep. Misschien kun je samen met wat buren de sneeuw wegruimen. Dat kan een leuke activiteit zijn en het zorgt ervoor dat iedereen er weer goed door kan.
Goed dat je gericht bent op de buren. Natuurlijk kun je ook zelf initiatief nemen.
Samen met wat buren kun je de sneeuw wegruimen. Dat kan een leuke activiteit zijn en het zorgt ervoor dat iedereen weer makkelijker door de entree en over de stoep kan.
Goede actie om de stoep/entree sneeuwvrij te maken. Dat wordt vast gewaardeerd. Misschien komen er wel wat buren meehelpen.
- Ik hoop dat het bezoek niet naar het toilet hoeft en zet voor de zekerheid een keukenrol neer.
- Ik app naar vrienden en vraag hun hulp.
- Ik bel bij de buren aan, leg de situatie uit en vraag of ik een toiletrol kan lenen.
De meeste buren geven je graag een toiletrol als je de situatie uitlegt en erom vraagt. Dan zit je zelf ook wat rustiger.
Vrienden wonen vaak wat verder weg. De meeste buren geven je graag iets als je de situatie uitlegt en je erom vraagt. En wie weet levert deze herkenbare situatie je nog een gesprekje op.
Goede oplossing! De meeste buren geven je graag een toiletrol als je de situatie uitlegt en je erom vraagt. En wie weet levert het je nog een leuk gesprekje op.
- Ja, ongeveer anderhalve week van tevoren. Als het prettige buren zijn, nodig ik ze direct ook even uit.
- Nee, ze merken het vanzelf wel.
- Ja, op de avond van het feest.
Goed plan! De meeste buren vinden het prima als er een keer wat meer overlast is als ze hierover tijdig geïnformeerd zijn. Daarbij kun je afspraken maken over bijvoorbeeld het tijdstip dat de overlast (muziek of herrie) stopt of hoe ze kunnen reageren als ze toch teveel overlast hebben.
Je kunt problemen voorkomen door je buren van te voren wél even te informeren.
De meeste buren vinden het prima als er een keer wat meer overlast is als ze hierover tijdig geïnformeerd zijn. Daarbij kun je afspraken maken over bijvoorbeeld het tijdstip dat de overlast (muziek of herrie) stopt of hoe ze kunnen reageren als ze toch teveel overlast hebben.
Je kunt problemen voorkomen door je buren tijdig te informeren. Als je dat pas laat doet, geef je de buren geen kans om zelf maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld een avondje uit te gaan in plaats van thuis te blijven.
De meeste buren vinden het prima als er een keer wat meer overlast is als ze hierover tijdig geïnformeerd zijn. Daarbij kun je afspraken maken over bijvoorbeeld het tijdstip dat de overlast (muziek of herrie) stopt of hoe ze kunnen reageren als ze toch teveel overlast hebben.
- Ik bel de verhuurder voor advies wat ik nog kan doen en wat zij voor mij kunnen betekenen.
- Ik vraag bij andere buren of zij ook last hebben en samen ondernemen we actie.
- Ik bel de politie.
Het zelf of samen met je buren de overlastveroorzaker aanspreken is meestal het beste. Als je dit al heel vaak hebt gedaan en de overlast stopt niet is dat heel vervelend.
Dan kun je inderdaad misschien verder komen door te informeren bij de verhuurder of zij nog tips hebben of iets kunnen betekenen.
Meteen de politie bellen kan de situatie soms juist sneller uit de hand laten lopen, dus doe dat alleen in het uiterste geval of in noodsituaties.
Het zelf of samen met je buren de overlastveroorzaker aanspreken is meestal het beste. Als je dit al heel vaak hebt gedaan en de overlast stopt niet is dat heel vervelend.
Misschien kun je dan eens informeren bij de verhuurder of zij nog tips hebben of iets kunnen betekenen. Meteen de politie bellen kan de situatie soms juist sneller uit de hand laten lopen, dus doe dat alleen in het uiterste geval of in noodsituaties. Dus probeer de situatie eerst zelf op te lossen.
Als je je buren al vaak hebt aangesproken en de overlast stopt niet is dat heel vervelend. Misschien kun je dan eens informeren bij de verhuurder of zij nog tips hebben of iets kunnen betekenen.
Meteen de politie bellen kan de situatie soms juist sneller uit de hand laten lopen, dus doe dat alleen in het uiterste geval of in noodsituaties.
- Geen denken aan, daar doe ik niet aan mee.
- Ik vraag de buurman meer informatie en ga het zeker afwegen.
- Ik geef direct mijn nummer en regel alles direct, want veiligheid is ook in mijn eigen belang.
In veel wijken en buurten zijn buurtpreventie-apps. Als meer mensen opletten in de wijk kan dat bijdragen aan de veiligheid en het gevoel van veiligheid. Wanneer er iets verdachts plaatsvindt, kun je dat gemakkelijk appen. Dus ga je er eens in verdiepen!
In veel wijken en buurten zijn buurtpreventie-apps. Als meer mensen opletten in de wijk kan dat bijdragen aan de veiligheid en het gevoel van veiligheid. Wanneer er iets verdachts plaatsvindt, kun je dat gemakkelijk appen. Dus goed om meer informatie te vragen aan de buurman.
In veel wijken en buurten zijn buurtpreventie-apps. Als meer mensen opletten in de wijk kan dat bijdragen aan de veiligheid en het gevoel van veiligheid. Wanneer er iets verdachts plaatsvindt, kun je dat gemakkelijk appen. Goed om mee te doen.
De uitslag
Wat voor buur ben jij?
Je bent aan het einde van de test gekomen. Wil je weten hoe je gescoord hebt als buur?
Dat is niet zo’n hoge score. Je kunt je verbeteren in het buur zijn. Doe de test nog een keer en lees de reacties op de vragen. |
Dat is een goede score. Je doet al veel dingen om ervoor te zorgen dat je een goede buur bent voor anderen. Misschien kun je de test nog eens doen en leren van de antwoorden. Succes! |
Naast jou is het prima wonen. Je bent een prima buur. Houden zo! |
Terug | Verder |