Legionella

Legionellavorming vindt plaats in warm- en in koudwaterleidingen. Als deze leidingen niet of te weinig gebruikt of gespoeld worden dan kan onder bepaalde omstandigheden legionellavorming plaatsvinden. Wanneer je tappunten/kranen langer dan een week niet gebruikt hebt, kan er een risico op legionellabesmetting ontstaan. Je kunt hier ziek van worden.
Als je huurt ben je er zelf verantwoordelijk voor om legionellabesmetting te voorkomen.

Wil je antwoord op je vraag, klik dan jouw vraag aan.

Hoe raak ik geïnfecteerd?

Besmetting vindt plaats via de longen. De ziekte is niet van mens tot mens overdraagbaar. Het drinken van water vormt geen risico. De infectie wordt waarschijnlijk overgebracht wordt door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel).

Kan ik met een gerust hart onder de douche?

Ja dat kan. De temperatuur van de meeste verwarmingsketels is op minimaal 60 graden afgesteld. Boven de 60 graden wordt de bacterie gedood. Als je twijfelt aan het watersysteem, kun je de douche doorspoelen met alleen heet water. Houd hierbij de douchekop in de afvoerput en laat de kraan een tijdje doorlopen. Daarmee wordt je watersysteem gereinigd.

Wat is legionella-griep en wat zijn de verschijnselen?

De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling aan de legionellabacterie. Sommige mensen krijgen een lichte vorm van de ziekte, “de legionella-griep”.  Twee tot vijf dagen heb je lichte griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. De ziekte is in deze lichte vorm niet gevaarlijk; er is geen longontsteking. De klachten gaan meestal zonder behandeling vanzelf over.
Mensen die veel roken, ouderen en mensen die geneesmiddelen gebruiken lopen meer risico om ziek te worden.

Wat is veteranenziekte en wat zijn de verschijnselen?

De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling aan de legionellabacterie. Een heel klein deel van de mensen die besmet raken, krijgt de ernstige veteranenziekte.
De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen ligt tussen de 2 en 19 dagen. De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door een longontsteking met koorts boven de 39 graden. De patiënt hoest en is soms kortademig. Sommigen hebben ook last van braken en diarree.
De ziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben, maar is door directe toediening van antibiotica goed te behandelen. Het is dus belangrijk om bij dit soort verschijnselen snel een arts te bellen.
Zware rokers, ouderen en mensen die geneesmiddelen gebruiken lopen een groter risico om ziek te worden.

Wat kan ik doen om legionella-besmetting te voorkomen?

Je kunt het volgende doen.

  • Spoel tappunten die je weinig of niet gebruikt regelmatig door met warm water. Dat doe je door de kraan een tijdje te laten lopen.
  • Wanneer je een tijd afwezig bent geweest, spoel dan ook de kranen eerst even door.

 

Tips legionella voorkomen

  • Tappunten die weinig of niet gebruikt worden, moeten wekelijks doorgespoeld worden. Even de kraan met heet water laten lopen is voldoende.

  • Wanneer je langere tijd van huis bent geweest, kun je ook het beste eerst even het (hete) water laten lopen en je kraan zo doorspoelen.