Opruimen

Geregeld opruimen is belangrijk. Daarmee blijft je huis overzichtelijk en kun je je spullen gemakkelijker vinden. Een opgeruimd huis, helpt je om je prettig te voelen.

Een huis met voldoende ruimte om te bewegen en weg te komen, is ook vanuit veiligheidsoogpunt heel belangrijk. Kijk bij de opruimtips hoe je dit kunt aanpakken.

Opruimtips

 • Wen jezelf aan om elke dag een kwartier lang één plek in huis of kantoor uit te mesten. Neem in maand 1 bijvoorbeeld de keuken onder handen, in maand 2 de woonkamer, enzovoort, totdat je alle ruimten in je huis hebt gehad.

 • Ruim elke avond een kwartiertje op.
  Maak er een gewoonte van om elke avond een kwartiertje op te ruimen. Rondslingerende spullen van die dag komen zo weer op hun vaste plek terecht en je kunt de volgende dag weer opgeruimd beginnen.

 • Cluster activiteiten
  Ren niet tussen verschillende soorten taken heen en weer. Doe bijvoorbeeld alle boodschappen voor de week in één keer, reserveer één moment van de dag voor het plegen van telefoontjes, en schrijf alle verjaardagskaarten voor één maand tegelijkertijd uit.

 • Schrijf klussen op
  Gebruik spullen niet als geheugensteuntje door ze in het zicht te leggen, want dit geeft onnodig rommel en bovendien zullen kleine klussen je blijven ontschieten. Schrijf klusjes liever op in de Homeplanner bij het klussenlijstje.

 • Handel klussen van minder dan 5 minuten direct af
  Handel kleine klusjes, die minder dan 5 minuten van je tijd vergen, meteen af. Zo hoef je ze niet te onthouden of op te schrijven. En het plegen van ‘snelle actie’ geeft nog veel voldoening ook!

 • Maak korte metten met ‘magneten’
  Ga na waar zich ‘magneten’ in je huis bevinden: plekken waar zich rommel ophoopt, die vanzelf weer nieuwe rommel aantrekt! Berucht zijn bijvoorbeeld bijzettafeltjes, de bovenkant van de koelkast of vaatwasser, en de eettafel. Geef de zwervende spulletjes een vaste plek of gooi ze weg, en zet een bos bloemen, fruitmand of plant op de ‘magneet’ neer om de aantrekkingskracht ervan te breken!

 • Gebruik mandjes of ladebakken in kasten en laden
  Zet kleine spullen, zoals potjes kruiden en specerijen, niet los in de keukenkast of keukenla, maar zet ze bij elkaar in een mandje of ladebakje. Wanneer je dan gaat koken, kun je ze in één handbeweging pakken.

 • Koop van veelgebruikte, houdbare consumptieartikelen altijd één eenheid extra
  Wil je nooit om tandpasta, wc-papier, koffie, suiker en dergelijke verlegen zitten? Zorg dan dat je altijd één extra eenheid van deze consumptieartikelen in huis hebt; dat bespaart je ongeplande, stressvolle bezoeken aan bijna sluitende supermarkten!

 • Ga op zoek naar opruimtips en kies uit wat je daarin aanspreekt.

 • Als je altijd alles uitstelt, kom dan NU in actie en breng vandaag nog één van deze tips in de praktijk!