Opruimen

Geregeld opruimen is belangrijk. Daarmee blijft je huis overzichtelijk en kun je je spullen gemakkelijker vinden. Een opgeruimd huis helpt je om je prettig te voelen.
Een huis met voldoende ruimte om te bewegen en weg te komen, is ook vanuit veiligheidsoogpunt heel belangrijk. Blokkeer bijvoorbeeld geen doorgaande routes zoals gangen en trappen.

Kijk bij de tips hoe je je huis opgeruimd kunt krijgen en houden.

Opruimtips

 • Wen jezelf aan om elke dag een kwartier lang één plek in huis of kantoor op te ruimen.
  Neem in maand 1 bijvoorbeeld de keuken onder handen, in maand 2 de woonkamer, enzovoorts, totdat je alle ruimten in je huis hebt gehad.

 • Ruim elke avond een kwartiertje op.
  Maak er een gewoonte van om elke avond een kwartiertje op te ruimen. Rondslingerende spullen van die dag komen zo weer op hun vaste plek terecht en je kunt de volgende dag weer opgeruimd beginnen.

 • Cluster activiteiten.
  Ren niet tussen verschillende soorten taken heen en weer.
  Doe bijvoorbeeld alle boodschappen voor de week in één keer, reserveer één moment van de dag voor het plegen van telefoontjes en schrijf alle verjaardagskaarten voor één maand tegelijkertijd uit.

 • Schrijf klussen op.
  Gebruik spullen niet als geheugensteuntje door ze in het zicht te leggen, want dit geeft onnodig rommel. Bovendien zul je kleine klussen blijven vergeten. Schrijf klusjes liever bij elkaar op op klussenlijstje.

 • Handel klussen van minder dan 5 minuten direct af.
  Handel kleine klusjes die minder dan 5 minuten van je tijd vragen meteen af. Zo hoef je ze niet te onthouden of op te schrijven. En het doen van ‘snelle actie’ geeft nog veel voldoening ook!

 • Maak korte metten met ‘magneten’.
  ‘Magneten’ zijn plekken, waar zich rommel ophoopt, die vanzelf weer nieuwe rommel aantrekt! Heb jij ook van die plekken in je huis? Berucht zijn bijvoorbeeld bijzettafeltjes, de bovenkant van de koelkast of vaatwasser en de eettafel. Geef de losliggende spulletjes een vaste plek of gooi ze weg. Zet een bos bloemen, fruitmand of plant op de ‘magneet’ neer, zodat je er niet gauw weer rommel neerlegt.

 • Gebruik mandjes of ladebakken in kasten en laden.
  Zet kleine spullen, zoals potjes kruiden en specerijen, niet los in de keukenkast of keukenla, maar zet ze bij elkaar in een mandje of ladebakje. Wanneer je dan gaat koken, kun je ze in één handbeweging pakken.

 • Koop van veelgebruikte, houdbare consumptieartikelen altijd één eenheid extra.
  Wil je nooit tandpasta, wc-papier, koffie, suiker en dergelijke tekort komen? Zorg dan dat je van deze artikelen er altijd één extra in huis hebt.
  Dat bespaart je ongeplande, stressvolle bezoeken aan bijna sluitende supermarkten!

 • Ga op internet op zoek naar opruimtips en kies uit wat je daarin aanspreekt.

 • Als je altijd alles uitstelt, kom dan NU in actie en breng vandaag nog één van deze tips in de praktijk!