Sociale veiligheid

Het is belangrijk dat je je veilig voelt op de plek waar je woont. Het helpt wanneer je je eigen plek hebt waar je je thuis voelt.
Een prettig contact met je buren is daar heel belangrijk bij. Kijk bij de tips die gegeven worden rondom het opbouwen van een sociaal netwerk en bij buren.
De volgende tips helpen je om sociale vaardigheden te ontwikkelen, die je kunt inzetten in je buurt.

Tips sociale vaardigheden ontwikkelen

 • Wees je bewust van je gedrag.
  Wees je bewust van je eigen gedrag en gevoelens in het contact met buurtbewoners. Merk op wanneer je je niet gemakkelijk voelt en ga later bij jezelf na waarom je je zo voelde.

 • Vraag mensen om feedback.
  Vraag om eerlijke feedback van mensen die je vertrouwt. Hoe doe je het sociaal gezien met je buren? Zijn er verbeterpunten?

 • Denk aan je lichaamshouding.
  Lichaamstaal is het grootste gedeelte van de communicatie die je overbrengt naar anderen. Dus als je met buren praat, zorg dan voor een open, zelfverzekerde lichaamshouding. Kijk mensen in de ogen als je tegen ze praat.

 • Begroet mensen altijd.
  Maak er een gewoonte van om mensen te begroeten, overal waar je komt. Je kunt vreemden heel goed begroeten door slechts naar ze te glimlachen.

 • Zoek oplossingen als eerste in jezelf.
  Wanneer je problemen met je buren hebt, ga dan eerst op zoek in jezelf voordat je de schuld bij de ander legt. Wat kun jíj doen om het probleem op te lossen?

 • Wees eerlijk.
  Eerlijkheid is een belangrijke eigenschap. Wanneer je iets dwars zit, communiceer dit dan zo snel en eerlijk mogelijk. Zeg wat je echt vindt zonder mensen te kwetsen.