Verhuisbegroting

Om een idee te krijgen bij de kosten voor je verhuizing, is het handig om een begroting voor je verhuiskosten te maken. Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van hoe je je verhuizing regelt. Er zijn veel vrijwilligersorganisaties die je kunnen helpen tegen geringe vergoeding (verhuizing/ schilderen etc.). Informeer lokaal naar wat de mogelijkheden zijn.
Kijk hieronder voor tips en nog meer tips vind je op deze website van het Nibud.

Als je weet hoe je je verhuizing wilt regelen en wat je hiervoor nodig hebt, maak dan een inschatting van de kosten en vul de bedragen in op de verhuisbegroting, die je hier kunt downloaden.

Als je de begroting hebt gemaakt, kun je daarna kijken of je daar voldoende inkomsten en spaargeld tegenover hebt staan.
Als het goed is, heb je uitgezocht of je voor bijzondere bijstand of andere regelingen in aanmerking komt. En in je budgetplan heb je misschien ook rekening gehouden met sparen en heb je een bedrag apart gezet voor de verhuizing. Dat kun je dan vergelijken met de verwachte uitgaven. Hoe kom je uit?

Tips!

  • Het is belangrijk te bedenken, dat je niet altijd alles meteen nodig hebt, maar dat je sommige dingen ook best later kunt kopen als je weer genoeg geld hebt.

Bij de inrichting kun je te maken hebben met:

  • Kosten muurverf: bijvoorbeeld voor een 10 liter witte verf emmer van de Gamma betaal je € 29 en kun je 100 m2 schilderen.
    Stel, je hebt 2 kamers van 4 x 4 meter en 2,5 m hoog. Dan heb je 4 x 4 x 2,5 = 40 m2 per kamer is 80 m2 nodig en zou je genoeg hebben aan 1 emmer. Hoeveel m2 muur moet jij schilderen?

  • Kosten vloerbedekking: kijk op Marktplaats naar mogelijkheden om gratis op te halen. Een andere optie is om een goedkope laminaat (vanaf € 4,49 per m2) met ondervloer (vanaf € 2,80 per m2) te leggen. Welke goedkope oplossingen voor je vloer vind jij als je googelt? Bereken de kosten.

  • Aanschaf kooktoestel, koelkast en/of wasmachine: wat is je budget voor deze apparaten? Ga jij voor gratis ophalen via Marktplaats, kies je voor een tweedehands of koop je een nieuwe? Bereken de kosten.
    TIP: Als je apparaten (tweedehands) koopt, let dan altijd op het energielabel! Een energielabel is een label dat bepaalde (huishoud)producten krijgen, waardoor duidelijk wordt hoe zuinig en milieuvriendelijk dat product is. Je kunt denken aan producten als (af)wasmachines, koelkasten, lampen en ovens. Het beste en meest energie sparende product wordt aangegeven met A+++. Dit loopt af naar B, C, D, E, F en G, waarbij G dus heel energie onzuinig is. Als je apparaat heel onzuinig is, betaal je weer meer energiekosten.

  • Denk bij verhuiskosten ook aan eenmalige administratiekosten bij het afsluiten van bijvoorbeeld een nieuw internet/tv-abonnement of gas/elektra.

  • Heb je nieuwe meubels nodig? Kijk eens op Marktplaats, de weggeefhoek/weggeefwinkels op Facebook of in de kringloopwinkel naar goedkope of gratis meubels. Of op www.gratisaftehalen.nl en www.gratisafhalenonline.nl.