Overlast

Als je een woning of kamer huurt, heb je te maken met buren en/of medebewoners. Goed contact met je buren zorgt ervoor dat je prettiger woont. Het is belangrijk om rekening met elkaar te houden.
Je ontkomt er niet aan dat je elkaar weleens hoort, maar probeer te voorkomen dat je overlast veroorzaakt. Harde muziek, schreeuwen, feestjes tot laat, het kan hinderlijk zijn voor anderen.
In de huurovereenkomst en/of huisregels zijn vaak afspraken gemaakt over de tijden waar tussen het rustig of stil moet zijn.

Bij overlast kunnen anderen over jou gaan klagen bij de verhuurder. Naast geluidsoverlast, kunnen ook stankoverlast of het fout parkeren van een fiets of auto redenen zijn voor buren om te klagen. Als het goed is gaan ze eerst het gesprek aan met jou. Samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken. Lukt dat niet, dan kan de verhuurder bemiddelen.
Heb jij last van anderen? Probeer dan eerst het gesprek met hen aan te gaan en het samen op te lossen.

We geven wat tips om overlast te voorkomen en wat je moet doen als je last hebt van je buren.
Lees meer over mogelijke overlast door muziek, geluid, huisdieren, klussen, gebruik van gemeenschappelijke ruimten en bezoek en huisgenoten.

Tips overlast voorkomen

  • Wees een goede buur en houd rekening met je buren.

  • Zorg voor een goede verstandhouding met jouw buren. Hoe beter je iemand kent, hoe meer je van elkaar kunt hebben én hoe meer je bereid bent om rekening met elkaar te houden!

  • Bied je hulp aan bij de buren wanneer er even een extra handje nodig is. Het gevolg is een goed contact en dat maakt dat je elkaar makkelijker aanspreekt als er iets is.

  • Houd contact: een aangekondigd geluid, zoals bij een feestje of klussen, ervaren de buren vaak als minder storend. Je laat zien dat je aan hen hebt gedacht en begrijpt dat jouw activiteit wat overlast kan geven.

  • Wees aanspreekbaar voor je buren op zaken waar zíj last van hebben.

  • Praat eerst zelf met jouw buren wanneer je je aan iets stoort, voordat je anderen inschakelt.

  • Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan, vraag dan hulp bij familie of vrienden, je begeleider of verhuurder.